Kuchnia filozoficzna

Wierzymy, że zdrowe odżywianie nie polega tylko na jedzeniu luksusowych czy wyrafinowanych potraw, ale raczej na niejedzeniu rzeczy szkodliwych dla organizmu. Dzieje się tak dlatego, że każde jedzenie może być dla nas dobre lub złe, w zależności od potrzeb organizmu lub sposobu przyrządzenia dania. Współcześnie nasze podniebienia są narażone na przytłaczającą różnorodność smaków i zapachów, często zapominamy o odczuwaniu jedzenia, pragniemy prawdziwych, prostych smaków pochodzących z naturalnych składników. Zapomnieliśmy, jak słuchać tego, czego potrzebuje nasz organizm, a nie tego, czego pragną nasze kubki smakowe.

My, jako kucharze, powinniśmy przygotowywać żywność, które jest korzystna dla ciała i rozkoszna dla podniebienia, tym samym przyczyniać się do tworzenia piękna w naszym codziennym życiu.

Wierzymy, że potrawy należy przyrządzać tak, aby były one dobrym lekarstwem na utrzymanie zdrowia. Używając świeżych, organicznych składników żywność jest czymś więcej niż posiłkiem, jest naturalnym lekarstwem dla duszy.

Od kiedy gotujemy z takim nastawieniem, zaczęliśmy naprawdę rozumieć znaczenie jakości surowych składników. Świeże, organiczne składniki są w stanie oczyszczać nasze ciała, dlatego używanie produktów certyfikowanych ekologicznych, uprawianych bez żadnych chemikaliów czy modyfikacji genetycznych, jest dobrym punktem wyjścia do osiągnięcia harmonii ciała i umysłu. Gotowanie z minimalną ilością przypraw, aby zachować subtelny smak i aromat każdego składnika, jest dla nas sprawą najwyższej wagi. Musimy pamiętać o tym, że prawdziwe smaki i aromaty jedzenia zawsze pochodzą od oryginalnych składników, a nie od przypraw.