Kurnik od 1979r.

Kurnik z wybiegiem na kaszubski las

Gospodarstwo znajduje się w otulinie Kaszubskiego Parku Krajobrazowego. Otaczają je łąki i piękny las liściasto-iglasty, gdzie nasze kurczaki mogą swobodnie dziobać dary ziemi: liście pokrzywy i lipy, igliwie sosnowe i jodłowe oraz uwielbianą przez nie koniczynę i mniszka lekarskiego.

Historia

Historia gospodarstwa sięga 1979 roku, kiedy to Józef Kupper założył pierwszą w okolicy hodowlę kurcząt. W ślad za nim poszli inni, z czasem hodowle rosły i miały coraz bardziej przemysłowy charakter. Pomimo tego, nasze gospodarstwo przetrwało w niezmienionym kształcie. Tak jak prawie 40 lat temu tak i dziś na terenie gospodarstwa znajduje się jeden budynek gospodarczy. Gdy przejęliśmy gospodarstwo po ojcu stwierdziliśmy, że jedyną drogą, aby dalej hodować zwierzęta na tak małą skalę i w zgodzie z naszym sercem, jest przejście na rolnictwo ekologiczne. Ze względu na to, że na naszym pastwisku nie stosowaliśmy nigdy oprysków chemicznych w celu ochrony roślin przed chwastami, owadami i chorobami, uzyskanie certyfikatu ekologicznego było w zasadzie formalnością.

Dobrostan zwierząt

Nasze kurczaki mieszkają w kurniku jak to kiedyś było na wsi przez 12 tygodni czyli 2 razy dłużej niż w hodowli konwencjonalnej. Przez ten czas karmimy je ekologicznymi paszami, co oznacza, że ziarna nie są modyfikowane genetycznie (bez GMO) i zboża nawożone są tylko naturalnymi nawozami. Kurczaki trzymamy z dala od antybiotyków. Aby kurczaki były zdrowe i pyszne podajemy im czosnek, jabłka i zioła. Przez okna w kurniku wpada światło dzienne i świeże powietrze. Po całym dniu na wybiegu rodzina kurczaków schodzi się do kurnika na noc, gdzie zasypia bez sztucznego światła.

Grupa rolników

Znamy się z lokalnymi przedsiębiorstwami na Kaszubach, prowadzonymi rodzinnie: ekologiczne zboża dowozi nam gospodarz z okolic Bytowa, korzystamy z uprzejmości małej rzeźni, pyszne wędliny wędzi dla nas tradycyjna masarnia w Bychowie.

Dużo przestrzeni i światło dzienne w kurniku.

Jesteśmy przeciwni antybiotykom.

Pasza z ekologicznych zbóż – bez GMO i pestycydów.